Studenti škol zapojených do současné etapy projektu Start kariéry v Plzeňském kraji budou mít za sebou na konci prvního čtvrtletí velkou část skupinových aktivit. Postupně dobíhají exkurze u zajímavých zaměstnavatelů, v plném proudu jsou „pohovory nanečisto“, kompetence pro zaměstnání i pro podnikání. Průběžně realizujeme stínování, besedy s odborníky z praxe a individuální poradenství.
I tentokrát připomínáme výhodnou nabídku finanční podpory pracovních míst. Plánujete ve Vaší společnosti zaměstnat mladé lidi z řad absolventů SŠ, SOU nebo VOŠ s praxí do dvou let a budou u vás nastupovat na stáž, brigádu nebo do stálého pracovního poměru? Díky našemu projektu vám můžeme pokrýt až 95 %nákladů na jejich mzdu, a to na plný nebo zkrácený úvazek až po dobu dvou měsíců. Od začátku projektu jsme takto podpořili již 30 absolventů u 15 zaměstnavatelů. Pokud máte zájem, kontaktujte nás v Regionální rozvojové agentuře Plzeňského kraje: Pavla Adamcová – 602 163 395, adamcova@rra-pk.cz nebo Martina Bydžovská – 603 194 500, bydzovska@rra-pk.cz.
Během uplynulého měsíce proběhlo několik inspirativních exkurzí, které umožnily studentům poznat práci u různých zaměstnavatelů v oboru. Součástí návštěv jsou setkání se zaměstnavateli, kde bývají velkou motivací do budoucna především osobní příběhy bývalých absolventů stejných či obdobných oborů a výsledky jejich snažení, které je přivedlo k úspěchu.
Koho jsme navštívili tentokrát?
Prostě Bistro! sídlící v centru Plzně bylo cílem naší další návštěvy, tentokrát se skupinou kuchařů a číšníků z domažlického SOU. Majitelky bistra provedly žáky provozem i vlastní restaurací. Jejich zajímavý profesní i životní příběh vyvolat diskusi nad možnými podnikatelskými záměry budoucích absolventů. Kromě skvělé exkurze jsme měli možnost ochutnat i něco z nabízených arabských specialit.
Cílem exkurze s žáky ze SŠŽ Planá byla Cukrárna Tritia v Aši. S budoucími cukráři jsme měli možnost proniknout do tajů cukrářské výroby místní provozovny, která je součástí společnosti Tritia Cheb. Studenti se dozvěděli zajímavosti z historie a současnosti firmy i o plánech do budoucna. S manažerkou provozu a kvality, která se k cukrařině dostala oklikou přes jiný obor, diskutovali o možnostech svého uplatnění. Na závěr jsme v příjemné cukrárně ochutnali zákusky vyrobené podle tradičních a kvalitních receptur.
Obecní dům v Praze byl další motivační zastávkou v rámci projektové Gastrotour s kuchaři a číšníky z SOU Domažlice. Manažer restaurace nás provedl reprezentativními prostory sálů, restaurací i kavárny. Studenti měli možnost nahlédnout také do zázemí budovy a alespoň z dálky sledovali systém přípravy jídel pro jednotlivé kuchyně. V reprezentativním prostředí zodpovídal náš profesionální průvodce zajímavé dotazy žáků i pedagogů.
Se stejnou skupinou jsme pokračovali do vietnamského bistra Black Royal v Radlické ulici. Příjemnou rodinnou restauraci vedou společně tři bývalí absolventi domažlické školy. Velkým bonusem pro budoucí kuchaře – číšníky bylo společné popovídání o nelehkých začátcích v jejich podnikání, o budování úspěšného konceptu bistra a o velkém úsilí a vášni, kterou do podnikání vkládají. I tady jsme měli možnost ochutnat jejich speciality.
S budoucími cukráři jsme se vydali za inspirací do pražské Cukrárny Myšák. Legendární podnik, který si od roku 1911 drží českou cukrářskou tradici, nás zaujal nejen svými dezerty, ale i příběhem. Vedoucí provozu nám přiblížila historii cukrárny, její současnost i plány na rozšíření. Žáci plzeňské OŠVS si prohlédli prodejnu a výrobnu, ochutnali skvělé dortíky a také objevili moderní technologie, například využití stroje na principu 3D tisku při cukrářské výrobě.
Další zastávkou na naší sladké cestě bylo Muzeum čokolády v Celetné ulici, které je součástí mezinárodní sítě muzeí v Belgii, Francii a Mexiku. Dozvěděli jsme se o vývoji výroby čokolády, jejím vlivu na historii světa a měli možnost ochutnat různé druhy oblíbené pochoutky.
Děkujeme všem navštíveným organizacím za možnost exkurzí.
Realizace projektu je spolufinancována Evropskou unií prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost+.